Friday, January 31, 2014

Ön Yargı Nedir ?

Yazının amacı kendimizi sorgulamaktır.

What is the ön yargı ? This is a pencil.

Tabiki de pencil değil şaka yapıyorum...

Ön yargının ne olup olmadığını hepimiz biliyoruz. Önceden kafamızda oluşturduğumuz Norm biçimidir yargı. Kesin bilgi olması burada önemli yer tutar. Bence, ''Bu kesin böyledir'' demiyorsak, bu ön yargıya girmez. Kişi hakkındaki düşüncelerimizdir. Ya da nesne ya da olay hakkındaki düşüncelerimizdir bunlar. Ön yargı oluşması için dediğim gibi ''Kesinlik'' ifadecesi belirtip, tonlamayı o biçim yapmamız gerekmektedir. Böylelikle amacımıza ulaşmış oluruz.

Şincik ön bilgiyi de verdikten sonra gelelim detaylara ve kendimizi nasıl sorgulayabileceğimize. Gerçi sorgulama kısmı size çok saçma gelecektir. Çünkü bunu yapmıyorsunuz.

Ön yargı nasıl oluşur ? Kişiler böyle bazen bilgili görünmek isteyebilirler. Kendilerini cix ortamlarda öne çıkartmak için ''Ben çok,en iyi ben bilirim'' moduna girebilirler. Bu ortamın illa cix olması gerekmiyor. Otobüste giderken de böyle olabilirler. Bunun dışında geçmişte yaşanmış tek bir deneyim ön yargıyı oluşturmak için yeterli bir materyaldir. Hayatınızda sadece bir tek örnek yaşamışsanız, benzer bir örnek sizin için birinci bir örnektir. Bunu aşmak gerekiyor tabi. Hayat böyle bir şey değil. Eğer olsaydı zaten şu şöyledir akıllı olun diye her yere yazarlardı... Başka başka ne vardı heh ön yargının oluşması için sizin kendinizi yüksekte görmenin dışında şunlardan en az birini yaşamış ya da yaşıyor olmanız gerekmektedir: toplumdan dışlanma (dış dış ! ), eziklik duygusu, ezilme duygusu, alçaklık duygusu, fakirlik duygusu, zenginlik duygusu, kibirli davranışlar, ezmenin qeyfini yaşama duygusu. Aynen öyle bunları yoğun olarak yaşıyorsanız ya da yaşamış iseniz, bazı konularda ön yargınız olduğu kesindir. Arayın bulun.

Ön yargı zararlı mıdır?

Bence zararlıdır. Ön yargınız, yaşanmış bir olaya, gördüğünüz bir kişiye direkt olarak hüküm verip, onun üzerinden kesin yargılarla konuşmanızı sağlar. Bir şeye körü körüne inanıp onun değişemeyeceğine inanmak gibi bir şeydir bu. Evet, ikinci defa düşündüm zararlıymış.

Alternatifi ?

İlk olarak ağzımızı tutmak gerekiyor. Böylece ön yargılı olup olmadığımız hiç bir şekilde anlaşılmayacaktır ;) İkincil olarak, yargı olarak değil de ''düşüncem böyledir'' diyerek görüşünüzü bildirebilirsiniz. İşte kilit nokta burada. Karşınıza hemen bir anti tez gelebilir. Gelmesi de olası ihtimaller arasındadır. Burada da bir kaç seçeneceğiniz var. Ya kendi argümanınızı savunursunuz ya da İbrahim Tatlıses'e bağlayıp ''Tabi tabi '' deyip geçersiniz. İkinci seçenek sizi daha çok ''dinleyici ve algılayıcı'' modunda gözüktürür ve böylece ''Hmmm bu ön yargısız'' dedirtebilirsiniz.

Konuyu saptırmayı seviyorum.

Dam üstünde un eler tombul tombul memeler. Arkadaş bu şarkıyı kim playliste atar ? Tamam kabulümdür bu akşam İbrahim Tatlıses dinlediğimin... Lakin nedir arkadaş bu ? Mutlu ol yeter'den sonra çalınır mı bu ? Birisi de yorum olarak çok ayıp yazmış :D Daha da güldüm. Bayağı sardı. Yorumları okumanızı tavsiye ederim ahan da link Tıklatınız efendim.

Devam..

Kendi argümanınızı savunma seçeneğine gidersiniz. Burada ya önyargılı olduğunuzu kabul edip ''öyle bir şey olamaz'' deyip pıçak çekeceksiniz ya da adam gibi karşınızdakini dinleyip onunla aynı çizgide giderek düşüncesine karşı kendi tezinizi sunacaksınız. Bunun Türkçesi de  normal bir tartışmadır zaten. İşte siz eğer normal bir tartışmaya giremiyorsanız, probleminiz var demektir.

Doktor Erol Bey Ben Aşık Oldum Doktor Erol Bey Kurtar PHeni xd

Sondaki '' xd '' işi bozsa da kurtulmanın bir kaç yolu var. Öncelikle ''Söz dinleyin''. Başkalarının düşüncelerine değer verin. Mesela birisi size saçınız hakkında yorum yaptığı zaman ''Cahil misin sen ne anlarsın'' demeyin. Nasıl farklı yapabilirim diye sorun. Cevap versin içini döksün. Siz onun dediğini yapmayın ama ''Dinleyin''. Buna ben kendini eğitmek diyorum. Yapacağınız tek şey farklı görüşleri dinleyip,onlara saygı duyup, kendi düşüncenizi ortaya çıkartmaktır. Çok basit değil mi ? Sadece bir an olsun başkalarının düşüncelerine değer verip empati yapın.

Anahtar kelimelerimizi de vereyim hemen, Empati, Saygı, Dinlemek, Eğitmek, Çenemizi kapalı tutmak, Başkalarının görüşlerine saygı duymak. Bunlar anahtar kelimeler arkadaşlar bunları kendinizde uygulayın.

Bunlar başımıza, zamanında her şeye balıklama atladığımızdan ötürü geliyor.. Bunun da tarihi çizelgesini bir ara yazarım ;)

Bu makaleye 1. makale deyelim. İkince makalemizde de çözümleri konuşalım güzel oluyor. İmla hataları yazım hataları kısaca hatalıysam gokberktas@gmail.com a mail atın :)

No comments:

Post a Comment